slika

Upotreba bankomata – kako da vam gotovina uvijek bude dostupna?

  30/03/2021Spas u situacijama kada plaćanje karticom nije opcija krije se u bankomatima, čija je upotreba jednostavna i nude vam mnogo više od podizanja gotovine.

Od termina za posjetu frizerskom ili kozmetičkom salonu dijeli vas svega nekoliko minuta, a kada otvorite novčanik, vidite da vas dijeli i nedostatak gotovine? Shvatate da u rekordnom roku morate stići do najbliže filijale vaše banke koja u tom periodu radi i na putu do nje nadate se da ispred neće biti gužva zbog koje ćete uveliko probiti dugo čekani tretman u salonu? Stvar se dodatno komplikuje ako se nalazite u taksiju, jer je kruženje i viša cijena vožnje neizbježna.

Ipak, ako imate platnu karticu, možete da odahnete – bar što se tiče brige u vezi sa radnim vremenom, gužvom i tim da li ćete propustiti svoj termin zbog ova dva faktora. Spas u ovim i mnogim drugim situacijama kada plaćanje karticom nije opcija krije se u bankomatima, a koliko je njihova upotreba jednostavna i šta vam sve nude, osim podizanja gotovine, pročitajte u nastavku.

Da biste koristili bankomat, neophodne su samo dvije stvari

Otvoren račun u banci je prva, a pobrinuli smo se i za to da ona bude lakše izvodljiva nego ranije. Naš mali trik je u omogućavanju podnošenja zahtjeva za otvaranje računa za nacionalne ili međunarodne platne transakcije onlajn, putem portala Zahtjev za online otvaranje računa. Kao što možete pročitati, procedura je veoma jednostavna, a ako je pokrenete, vidjećete i to da u nekom od koraka možete odabrati jednu ili više usluga koje želite da pridružite računu.

Jednom kada vam je račun otvoren i kartica izdata, možete iskusiti sve prednosti bankomata – ali tek pošto se uvjerite da ga koristite na ispravan i bezbjedan način.

Kako podići gotovinu sa bankomata?

Nakon što ste pronašli najbliži bankomat na veb-sajtu ili, uz pomoć aplikacije i navigatora našli rutu i došli do njega, vrijeme je da uradite ono zbog čega ste došli – da podignete gotovinu. Učinite to na sljedeći način:

Ubacite karticu na mjesto predviđeno za to, koje se nalazi u gornjem desnom uglu bankomata;

Nakon odabira jezika, unesite PIN kod, a radi veće bezbjednosti, tastaturu prekrijte rukom;

Sljedeći je odabir opcije ISPLATA na ekranu, a zatim i odabir iznosa koji želite da podignete. U slučaju da nije ponuđen, odaberite opciju DRUGI IZNOS, unesite ga uz pomoć tastera i pritisnite opciju NASTAVI;

Nakon ovog koraka, bankomat će vam ponuditi izdavanje potvrde o obavljenoj transakciji, što možete prihvatiti ili odbiti uz pomoć tastera;

Nakon što sve završite, ne zaboravite da uzmete svoju karticu sa bankomata.

Važno je da znate i to da će vam bankomat prvo vratiti karticu, a zatim isplatiti novac, te da novac treba odmah podići, jer ukoliko to ne uradite u roku od 15 sekundi, bankomati će vratiti novac u kasu bankomata. Nadamo se da do toga neće doći, a ukoliko se ipak desi, obratite se najbližoj filijali.

Isto tako se nadamo da neće doći do toga da vam bankomat “proguta” karticu, ali kako je važno biti spreman u svakoj situaciji koja nas može zadestiti, ukoliko dođe do ovoga, odmah obavijestite banku.

Da li na isti način funkcionišu i beskontaktni bankomati?

Odgovor na ovo pitanje je negativan, ali u pozitivnom smislu, jer na ovaj način gotovinu podižete još brže. Da budemo precizni, na beskontaktim bankomatima gotovinu ćete podići za samo 15-ak sekundi, što je duplo brže nego u slučaju klasičnih bankomata.

Princip je sličan beskontaktnom plaćanju u prodajnim objektima – potrebno je samo da prislonite vašu beskontaktnu karticu na beskontaktni čitač na bankomatu. Nakon što je čitač prepozna, prikazaće vam se početni ekran, a karticu možete vratiti u novčanik i ispratiti prethodno opisane korake kako biste dobili željeni iznos u gotovini.

Koje još opcije nude bankomati?

Osim za podizanje gotovine, bankomati će vam biti od koristi i onda kada želite da promijenite ili deblokirate PIN kod ili aktivirate novu karticu, a sve ove mogućnosti lako ćete realizovati nakon što na bankomatu umjesto opcije ISPLATA odaberete opciju DRUGE TRANSAKCIJE.

Pored toga, tačno ispod opcije ISPLATA nalazi se i opcija PREGLED STANJA, koja je od pomoći u situaciji kada želite da provjerite stanje na svom računu. Sve što je potrebno jeste da je odaberete, a zatim će se na ekranu prikazati iznos kojim raspolažete.

Ukoliko vam na licu mjesta nepoznata osoba ponudi pomoć, ljubazno je odbijte i nikad, nikako i nikome ne saopštavajte svoj PIN kod.Pročitaj još:Da li mogu da uzmem kredit?Imamo posao za tebe!Izrada biznis plana za sve potrebeŠto će mi polisa osiguranja - Dajemo odgovor

slika        KONTAKT FORMA
Želite ponudu za osiguranje ili dodatne informacije? Pišite nam!
Vaša poruka je poslata. Hvala!
Dodaj CV